slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Vyhlášení soutěže 2016

plakat-soutez2016Spolek Zaedno vyhlašuje IV. ročník kreativní soutěže na podporu čtení a psaní ve druhém jazyce
"Vícejazyčnost je bohatství".

Práce jsou přijímány
od 1. 9. do 14. 10. 2016

Přihláška do soutěže Podmínky soutěže Nový český rekord Plakát ke stažení (PDF)

Vážení pedagogové a rodiče, milé děti,

přijměte naše pozvání k účasti v 4. ročníku dětské kreativní soutěže na podporu čtení a psaní v druhém jazyce Vícejazyčnost je bohatství.

soutezSoutěž Vícejazyčnost je bohatství je určena dětem, které pocházejí z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, mají zahraniční kořeny nebo se učí a komunikují vedle češtiny také v dalším jazyce. Je založena na čtení či předčítání literárních děl a vytváření kreseb, ilustrací, komiksů či knížek na námět literárního díla. Soutěž je vyhlášena spolkem Zaedno v rámci projektu Kamarádi.

Hlavní téma v roce 2016

Otec vlasti slaví 700 let! Nikdo jiný, než vzdělaný král Karel IV., který mluvil pěti jazyky, by nebyl lepší volbou pro téma letošního ročníku soutěže. Právě v roce 2016 oslavujeme 700 let od narození tohoto významného panovníka. Císař a král Karel IV. mluvil česky, francouzsky, německy, italsky a latinsky. Na svůj dvůr zval řadu vzdělanců. Byl nejspíš prvním českým králem, který uměl číst a psát. Byl velmi moudrý a oceňována byla jeho diplomatická obratnost. V době jeho vlády se Praha stala skutečnou metropolí Svaté říše římské.
Inspirujte se příkladem Otce vlasti – čtěte, pište a tvořte o něm a jeho době. Používejte u toho jazyky – čím více tím lépe. Zapojte své znalosti z vlastivědy, zapojte rodiče a prarodiče, požádejte paní učitelku o pomoc.

Další témata

Jakákoliv další témata, budou-li dodrženy podmínky soutěže.

Ocenění

Letos se bude soutěžit o až 10 výletů pro celé třídy (volné vstupy do galerií, muzeí, zabavních center. Ve výjimečných případech můžeme uhradit část cestovného), mnoho věcných cen, hodnotné medaile z drahých kovů a s překrásnými motivy připomínajícími život Karla IV. a krásné výukové materiály.

Vytvoření nového rekordu – výzva pro školy čtěte zde

Letos máme skvělou novinku – pokusíme se společnými silami vytvořit nový rekord a následně ho registrovat a zapsat do České knihy rekordů! Bude to rekord v největším počtu dětí, které tvoří společné dílo a používají při tom co nejvíce jazyků. Je to výzva pro každou školu či organizaci pracující s dětmi – dejte síly dohromady, aktivujte vaše vícejazyčné děti a staňte se slavným držitelem nového rekordu. Roli bude hrát jak počet zúčastněných dětí, tak i počet jazyků.

Práce jsou přijímány do 14. 10. 2016 na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
nebo NEdoporučeně na Spolek Zaedno, Vocelova 602/3, 120 00 Praha 2

Těšíme se na vaše práce.

 Spolek Zaedno a časopis Kamarádi

 

A kam se pojede letos? Tradičně na největší lezeckou stěnu v ČR – Lezecké centrum smíchOFF v Praze, nově do Techmanie – moderního centra hravého poznávání světa v Plzni, dále do 3D kina v Hodoníně, Kulturního domu ve Vsetíně , zajímavého Muzea romské kultury v Brně, historického areálu Klementina v srdci Prahy, unikátního Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm... To je, kamarádi, super nadílka! Nemluvě o mnoha věcných cenách pro výherce od našich partnerů, jako jsou nakladatelství Albatros a Morkes , Městská knihovna v Praze a Zastoupení Evropské komise v ČR.

Pořadatel

Projekt Kamarádi, jehož součástí je časopis Kamarádi a dětská soutěž Vícejazyčnost je bohatství, organizuje Občanské sdružení Zaedno za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Úřadu vlády České republiky a Magistrátu hlavního města Prahy.
Zaedno 2015 horizontal CMYK-150pxMSMT logo  logo-urad vlady Praha Logo

Partneři soutěže

Mestska knihovna PrahaLogo-Techmania-Science-Center  logo-SKIP  logo vmp  dnmlezecke centrum  albatros morkes-logo-male  logo Polsky institut   logo muzeum romske kultury VsetínLogo-DK-Hodonin