Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Kamarádi

Časopis pro vícejazyčné děti a multikulturní výchovu

Milí dětští kamarádi, vážení pedagogové a rodiče.

I v letošním třináctkovém roce spatřuje časopis Kamarádi světlo světa, a to díky podpoře Ministerstva školství, ale i díky vytrvalosti redakčního týmu a nadšení svých malých čtenářů.
Projekt realizuje Občanské sdružení Zaedno. Časopis Kamarádi je součástí projektu Kamarádi a byl schválen a finančně podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v programu na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy. Je distribuován zdarma prostřednictvím pošty na vybrané školy a organizace a je volně ke stažení na těchto stránkách.
Časopis je určen dětem, které pocházejí z jazykově smíšených rodin, národnostních menšin, majících zahraniční kořeny nebo učících se a komunikujících vedle češtiny také v dalším jazyce. Je i pro ty, které zajímá, jak funguje naše společnost, více a více promíchaná z různých kultur a jazyků a tím je bohatší. Hlavním tématem letošních Kamarádů je mnohojazyčnost. Proto vyhlašujeme celostátní dětskou kreativní soutěž s pěknými cenami „Vícejazyčnost je bohatství“ na podporu čtení a psaní ve druhém jazyce. Kamarádi jsou vícejazyčný časopis a srozumitelný pro více jazykových skupin. Části textu v menšinových jazycích mají anotace v češtině. Jeden z pilířů, na kterých časopis stojí, je forma „otázek a odpovědí“. Dětí můžou s pomocí dospělých plnit úkoly a dopisovat odpovědi ve vlastním jazyce.
Takto se každý z nich stane svým způsobem „spoluautorem“ svého vlastního čísla a bude k němu aktivně přistupovat. Časopis je zaměřen na děti na 1. stupni základní školy. Předpokládá se spolupráce s jejich rodiči a pedagogy.
Poučnou zábavu (trochu jinou, než nabízejí stávající dětské časopisy) a příjemné strávení času při práci s časopisem vám přeje tvůrčí tým Kamarádů.

Pokud chce vaše škola nebo organizace dostávat tištěné časopisy zdarma, můžete nám napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V této kategorii nejsou žádné články. Jsou li na stránce zobrazeny podkategorie, mohou obsahovat články.

Podkategorie

  • Časopis

    Kamarádi - časopis pro vícejazyčné děti a multikulturní výchovu - MKV. Je určen zejména dětem na prvním stupni základní školy, dětem z národnostních menšin, cizinců, ze smíšených manželství. Objednávejte pro školy zdarma zde: Objednávka

  • Ukrajina
    Zde najdete pohromadě příspěvky projektu Kamarádi, ale i našeho Spolku Zaedno ke konfliktu na Ukrajině. Jedná se o ukrajinsko-české, případně do ukrajinštiny přeložené publikace (většinu jsme vydali i v tištěné podobě), on-line hry, které se mohou hrát i v ukrajinštině, kvízy o Ukrajině a ukrajinštině a další materiály a iniciativy. Většina je určena především ukrajinským dětským uprchlíkům.
    Některé tyto materiály vznikly dávno před válkou na Ukrajině (proto omluvte jejich případnou neaktuálnost), některé v jejím průběhu a některé právě probíhají či vznikají.
  • Soutěž
  • Hry
    Na tomto místě nalezneš různé zábavné online hry a hříčky. Některé z nich jsou na procvičování jazyků a jsou vedle češtiny také v angličtině, němčině, ruštině i v dalších menšinových jazycích. Přejeme skvělou zábavu!
    Podle typů jsou hry rozděleny do tří kategorií:

    Výukové hry Slovní hry a hříčky Zábavné hry

  • Kvízy
    Zde si můžete vyzkoušet své znalosti v různých kvízech. Většina z nich byla otištěna v časopise Kamarádi a některé jsou k doplnění vyjímatelných her. Přejeme příjemnou zábavu a úspěchy při jejich řešení.
    Podle typů jsou kvízy rozděleny do čtyř kategorií:

    Jazykové O zemích a národech Zábavné Vědomostní

  • Multimedia
  • Ke stažení

    Většina materiálů, které se zde dají stáhnout, je ve formátu PDF. Abyste si je mohli prohlédnout a vytisknout, budete potřebovat bezplatný Adobe Acrobat Reader.

  • Multikulturní programy
  • Novinky
    Kamarádi je projekt Spolku Zaedno. Jeho součástí je Tištěný časopis Kamarádi a jeho on-line verze. Dále pak Celostátní soutěž pro děti "Vícejazyčnost je Bohatství" a další doprovodné aktivity na podporu projektu - např. Multikulturmí programy pro děti z pražských škol.
    Časopis objednávejte pro školy zdarma zde: Objednávka
  • O projektu