Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Den jazyků národnostních menšin v ČR

DMJAkce byla kvůli epidemiologické situaci zcela zrušena

Zapojte se do Dne jazyků národnostních menšin v ČR konaného u příležitosti Evropského dne jazyků 2021.

Termín a místo konaní:
2. 10. 2021, sobota, nám. Míru, Praha
Ideový záměr: Sevda Kovářová, spolek Zaedno
Zapojené organizace:

Spolky národnostních menšin a DNM v Praze (bude doplněno); Zastoupení Evropské komise v ČR; Katedra jihoslovanských a balkanistických studií FF UK.

Proč to děláme:

Na 26. září připadá Evropský den jazyků (zkráceně EDJ), kdy v celé Evropě oslavujeme jazykovou rozmanitost a studium jazyků prostřednictvím nejrůznějších tematických akcí. Již existující pražské akce podporují především výuku cizích jazyků. Námi nabízená akce však podporuje zviditelnění menšinových jazyků v ČR a upozorňuje na fakt, že zde takové vůbec máme. My, příslušníci národnostních menšin v ČR, můžeme přispět svým multikulturním vkladem, který je zcela jedinečný a pro širokou veřejnost jistě velice zajímavý a přínosný. Zároveň nás aktivity spoluorganizované více aktéry zviditelní a otevřou směrem k veřejnosti. O spolupráci mají zájem také veřejnoprávní media (prozatím jsme předběžně kontaktovali ČT a ČRo). Věříme, že když se do společného projektu zapojí více organizací z různých národnostních menšin, může mít větší dopad, než pokud je realizován pouze zástupci jedné národnosti.

Akce bude zacílena na širokou veřejnost bez věkového omezení. Mezi návštěvníky očekáváme nejvíce seniory, studenty, rodiny s dětmi. Zapojíme do ní nejen oficiálně uznané menšiny, ale i další etnické a národnostní skupiny zde žijící (jako organizátory, ale i jako návštěvníky).

Náčrt akce (podrobnější popis bude vznikat v průběhu příprav):

Akce proběhne pod širým nebem (prevence proti Covid-19) v sobotním termínu (zvýší návštěvnost). Budou zajištěné stánky a stolky, u kterých se budou představovat a vyučovat jednotlivé jazyky. Jedná se o první seznámení se s daným jazykem, proto si stanovíme společné metodické postupy. Například časový limit jak dlouho se jednotlivým „žákům“ budeme věnovat (máme zkušenost s organizováním Speak datingu, ze které budeme čerpat). Výukové materiály/pracovní listy můžeme po domluvě zajistit. U stolku se nejen budou vyučovat jazyky, ale budeme mít možnost propagovat naše další aktivity - např. nedělní školy a kurzy jazyků, naši vydavatelskou činnost apod. Jistě se při tom objeví i příležitosti k seznámení se s novými lidmi a k navazování profesních a zájmových vztahů. Program je nastavený na seznámení se s jazyky, ale jistě se bude přizpůsobovat možnostem jednotlivých „lektorů“ jazyků. Pro menší děti můžeme zajistit stánek s jazykovými a dalšími hrami (z projektu Kamarádi). Dále můžeme vymyslet motivační hru typu sbíraní razítek u každého stánku.

Propagace a zajištění akce:

Akce bude propagována společně s ostatními oficiálními oslavami EDJ s využitím zavedeních kanálů Zastoupení Evropské komise. Zároveň bude propagována přes kanály organizací NM v Praze (včetně DNM). Paralelně s naší akcí proběhne Festival pěveckých sborů národnostních menšin, obě akce se budou navzájem propagovat. Akce bude používat mobiliář zajištěný od organizátorů Festivalu pěveckých sborů národnostních menšin. Lektoři jazyků z jednotlivých spolků přispějí svojí dobrovolnou prací. DNM přispěje např. tiskem materiálů, dezinfekcí a dalším mobiliářem.

Možnosti zapojit se:

Zaujala vás tato akce? Můžete se zapojit jako organizace nebo jako jednotlivec. Budeme rádi za vaši pomoc, i když nebudete učit jazyky, jistě využijeme práci různých dobrovolníků při propagaci i samotné realizaci. Abyste se stali lektory jazyků, není nutné mít pedagogickou průpravu, stačí, abyste byli rodilí mluvčí. Kontaktujte koordinátorku akce s dotazy či zprávou, že se do akce zapojíte. V květnu zorganizujeme on-line setkání všech zapojených a projednáme společně naše další kroky.

Těšíme se na vaši odezvu a věříme, že společně toho dokážeme více, než každý zvlášť.

Kontakt na koordinátorku: Sevda Kovářová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 603 103 928
Kontakt na garanta akce: Jakub Štědroň, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 725 479 709