Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Svět na dlani... Bulharsko

Svet na dlani plakat

pátek 17. června DDM Modřany,
Hermannova 24, Praha 4

Tento víkend byl v letošním červnu tím nejteplejším. Největší vedra byla sice až v neděli, ale i v pátek bylo celý den jasno a teploty dosahovaly až 30 °C. Ale ačkoliv počasí lákalo spíše k vodě, dorazilo do Dětského domu v Modřanech poměrně dost návštěvníků. Konal se tu totiž další tématický den ze série Svět na dlani, tentokrát zasvěcený Bulharsku. A proto tam bylo k vidění tolik bulharských krojů, a proto byla odevšad slyšet bulharština, a proto byl náš spolek spoluorganizátorem. 

Média

O bulharském dnu se zmínila i veřejnoprávní a další media.
Čtěte dále v článku.

Svet na dlani 01 Svet na dlani 14Celý program byl rozdělen na dvě části. Od 13 do 15 hodin byl pro modřanské školy a od 15 hodin pak pro veřejnost. Děti i dospělí si mohli na workshopech vyrobit tradiční věci spojené z bulharskou kulturou - například marteničky, bulharské růže, kukerské masky či šperky. Také si mohli namalovat porcelánovou misku, vyzkoušet tkaní nebo se seznámit s bulharským písemnictvím pod vedením Sevdy KovářovéGinky Bakardžievy z Karlovy univerzity. Znalosti o Bulharsku si procvičili vědomostním soutěžním kvízu. Bohatý pódiový program nabídl vystoupení našeho tanečního souboru Bulgari, v čele s Todorem Ralevem zanělo spousta bulharské hudby a zpěvu v podání Alžběty Trojanové, Václava Trojana a Christiny Solevy. Nechyběly ani taneční worksopy, kde se návštěvníci učili bulharské kolové tance - chora pod vedením Marie Selingerová. Na pódiu se předvedly také zástupkyně DDM - malé mažoretky.

Ale to nebylo zdaleka vše. V divadelním sále sehrály děti z Bulharské školy ukázku z divadelní hry. K zakoupení byly speciality bulharské kuchyně a suvenýry. Každý se mohl nechat vyfotit ve fotokoutku v bulharském kroji s nějakou tradiční rekvizitou. Děti si mohly zaskákat na obří nafukovací lodi, která připlula až z Černého moře, na horolezecké stěně dobýt Musalu - což je nejvyšší bulharská hora nebo se svézt na poníkovi. Nakonec byla spousta šťastlivců odměněna věcnými dárky z tomboly.

Děkujeme všem organizátorům a účinkujícím za krásné odpoledne.


Media

Pozvánku na akci zveřejnila Česká televize ČT2 v pořadu Sousedé.


Odkaz na pořad v archivu ČT2

Reportáž byla otištěna v časopise bulharské menšiny Roden Glas 2022/3.


Odkaz na článek (PDF)

Reportáž zveřejněná 20. června na stránkách Bulharské tiskové agentury (БТА).
Text je samostatně uveden i na konci tohoto článku.


Odkaz na článek Bulharské tiskové agentury

Svet na dlani 02 Svet na dlani 03 Svet na dlani 15 Svet na dlani 17 Svet na dlani 18 Svet na dlani 20 Svet na dlani 22 Svet na dlani 23 Svet na dlani 12 Svet na dlani 13 Svet na dlani 04 Svet na dlani 05 Svet na dlani 06 Svet na dlani 16 Svet na dlani 08 Svet na dlani 09 Svet na dlani 10 Svet na dlani 11

Svet na dlani 07 Svet na dlani 21


България на длан показаха наши сънародници в Чехия

„Светът на длан – България“. Това бе мотото на българския ден, който сдружение „Заедно“, по идея на неговия заместник-председател Севдалина Коваржова, организира на 17 юни на територията на Дома за деца и младежи в пражкия квартал „Модржани“.

Богатата културна програма бе посрещната с интерес не само от българите, живеещи в чешката столица, но и от чешката общественост, информира за БТА Камелия Илиева - главен редактор на списание "Роден глас". Събитието започна в 13 часа местно време, когато 80 деца от чешки училища и от българското държавно училище в Прага имаха възможност да се запознаят помежду си чрез общи инициативи. Чешките деца научиха много за 70-годишната история на БСУ „Д-р П. Берон“, по какви програми се учи в него, какви извънкласни занимания се предлагат.

Чрез видео филм се срещнаха с България, чуха изпълнения на ученици от вокалната група към училището с ръководител Иван Бетувски, видяха фотографска изложба – импресия, преведена на чешки език, „Образи и звуци от природата“ на клубовете по интереси към Българското училище с ръководители Валентина Лазарова и Сашо Илиев. От своя страна, българските деца се запознаха с чешкия проект „Екология“. Финал на срещата бе краткото театрално представление по Радичковата „Суматоха“, подготвено от учениците от студио „Златното ключе“ към БСУ „Д-р П. Берон“.

Домът за деца и младежи предложи чудесни условия за реализиране на идеята на българското сдружение „Заедно“, като по-голяма част от предвидените инициативи протекоха на открито: кокетните щандове предлагаха възможност на посетителите да се запознаят и получат безплатно част от богатата книжна продукция на сдружение „Заедно“, както и малка част от изданията и приложенията на списание „Роден глас“; да си купят традиционни български продукти или пък да похапнат от ухаещата отдалеч българска скара, където на място се приготвяше прясна и вкусна храна. Творческите работилници предлагаха „Ръчно тъкане“, „Изработка на мартенички“, „Нарисувай си слънце и море“, „Кукери“, „Българска роза“, в които незаменим съветник и консултант бе Луиза Станева, учител по изобразително изкуство в Българското училище в Прага.

Огромният надуваем кораб директно канеше присъстващите да отплуват за България и да се насладят на чудесните й плажове, а любителите на конете имаха възможност да пояздят безплатно в района на ареала.

Интерес предизвика урокът по народни танци, воден от Мария Селингерова от танцов ансамбъл „Българи“. Любителите на българска народна музика се насладиха на инструменталните изпълнения на Христина Солева и на певческите изпълнения на семейство Троянови (брат и сестра). Те са вече второ поколение с български корени, родени в Чехия, но не забравят родината на своята баба, разучават и изпълняват с любов български народни песни, включват се с желание и много ентусиазъм в инициативите на сдружение „Заедно“. За най-малките бе организирана кратка музикална работилница, на която се научиха на две популярни български песнички, преведени и подготвени от семейство Троянови – майка, дъщеря и син.

Много вълнения донесе представянето на домакините от Дома за деца и младежи, в който сред многото клубове по интереси функционира и много успешен клуб за мажоретки. Техните изпълнения бяха и своеобразен финал на една удовлетворяваща учебна година.

Кулминация на родния ден в Прага бе изпълнението на танцов ансамбъл „Българи“ с ръководител Тодор Ралев, чиято композиция на тема България с разветите родни знамена и разцъфващата българска роза, сътворена от танцьорките, си заслужи вдъхновените овации на публиката. На общото хоро се заловиха всички, за които българската народна музика и българските танци се превърнаха в радост и вдъхновение.

Мартина Ганчева, БТА