Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Bulharská Pouť

Seznámení s Bulharskem formou pouti

25. 9. 2003
Café Restaurant Aston, Preslova 13, Praha 5, 18.30 h

Život na Balkáně je pouť. Pouť je jako život - nekonečné putování mezi skopičinami a jídlem. Vše se kupuje - prodává, všichni skotačí, baští, popíjí, střetává se starými i novými kamarády. Sdružení Zaedno Vám formou pouti nabízí seznámení s Bulharskem - kultura, gastronomie, životní styl, zeměpis, tradice...

A jak to všechno dopadlo?
Celý večer zahájil Martin Mladenov krátkým seminářem, který pojednával o tom, jak si co nejlépe Bulharsko vychutnat. Poté pokračoval filozofickou úvahou na téma "Kef" - což v překladu zanamená něco jako Absolutní pohoda.
Následovalo krátké zahájení výstavy fotografií Michala Kováře s názvem "Mezi mořem a minulostí"

Na samotné pouti byla k vidění celá řada zajímavých atrakcí:
Střelnice
Zde návštěvíky uvítala tentokrát lehce militantní Sevda, která nejříve vyzvala k výběru zbraně. K dispozici jich byla celá škála - od plastové pistolky Vietnamského původu, přes dětský prak až po ruční molitanový granát. Bylo možné si vystřelit bulharský suvenýr jako například moře, Balkán, slunce, čily papričky, modrý Dunaj...
Během provozování této atrakce nebyl nikdo postřelen ani zraněn.
Váha
Světoznámý dietolog Děd Všesněd, alias Pavlin Zachariev (již samotné jeho jméno - připomínající slovo cukr - zní velice dietologicky) si některých návštěvníků vážil více a některých méně. Jeho osobní váha byla neúplatná. Na základě zjištěné hmotnosti pak doporučoval zaručené recepty z bulharské jak zhubnout čí mírně přibrat.
Putovní fotograf
Světoznámý putovní fotograf Michal Kovář-Kovarov, nejednou uznaný, nejednou oceněný, nazývaný "český objektiv-bulharské oko" nebo také "bulgarpaparak",.se tentokrát představil jako putovní plážový fotograf. Jeho pohledná asistenta Marie mu pomohla z řad přítomných návštěvníků vylákat na soukromou pláž spoustu obětí. Zde už čekal urostlý a opálený 2D plavčík a množství plážových rekvizit.
Plavčíka můžete ještě dnes spatřit ve výloze restaurace.
Etnická romka
Až v průběhu večera jsme poznali, že cikánka, která volně procházela mezi stoly, prodávala semínka, rozdávala sladký "lokum" a hlavně se snažila hádat budoucnost, přítomnost i minulost, byla vlastně Bojka Dobreva. Byla tak dokonale zamaskovaná, s jedním cikánětem v náručí a druhým v očekávání, že snad každý se nad ní slitoval a nechal si od ní vykreslit budoucnost v růžových barvách.
Krčma s bulharskými pochutinami a jídlem
Baštilo se a pilo se - kebapčeta, kjufteta, papriky, závitky, šopák - vše co hrdlo ráčilo.
V Krčmě se hrála jen Bulharskou hudba - Hiťasy, Čalgasy, Slaďáky.
Děkujeme všem aktérům a účastníkům za vytvoření pravé "balkánské" atmosféry, restauraci Aston za poskytnutí prostor a přípravu bulharských jídel a Cyrilu Bromovi za perfektní zdokumentování celé akce na video.