Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Kouzlo bulharského folklóru

Koncert Nadky Karadžovy

11.1.2003
Divadlo U Hasičů, Římská 45, Praha 2, 19 hodin

Projekt „Kouzlo bulharského folklóru“ byla celovečerní kulturní akce zasvěcená Bulharsku. Hvězdou večera byla bulharská folklórní zpěvačka Nadka Karadžova. Společně s ní vystupil pěvecký kvartet Slavej doprovázený akordeonem. Součástí večera byly také dvě prodejní výstavy. Ve foyer divadla představily svá díla současné bulharské malířky a v divadelní kavárně si návštěvníci mohli prohlédnout tisky digitálních fotografií s bulharskou tématikou od českého autora. Zahájení obou výstav proběhlo po skončení koncertu.

Zde naleznete ukázky z výstavy maleb „Barevná duše Bulharska“ autorek Sevdaliny Kostadinove, Ivy Dobrevy a Lady Karolíny.
Zde naleznete ukázky z výstavy fotografií Michala Kováře „Bulharsko objektivem českého turisty“. Fotografie byly pořízeny v loňském roce.
Zároveň s výstavami proběhla ve foyer divadla a v divadelní kavárně degustace bulharských značkových vín a typických bulharských pochoutek. Současně byl v sále promítán dokument Devadesátiprocentní anděl (scénář a režie Svetlana Lazarova, 2000). Dokument je o bulharském hudebníkovi Angelu Michajlovi, který žil a tvořil v Čechách a je známý hudbou k filmovým pohádkám.
Celým večerem nás provázela česko-bulharská dvojice moderátorů - Silvie Špačková a Vasil Samokovliev.
Večera se zúčastnilo více než 370 návštěvníků. Rádi jsme v divadle uvítali i pana velvyslance Bulharské republiky v ČR, Ing. Martina Tomova a řada dalších významných osob.
Všem účastníkům a partnerům srdečně děkujme za podporou, dobrovolnou práci a velké nadšení.

Program:

  • koncert světoznámé bulharské folklórní zpěvačky Nadky Karadžove a jejího kvartetu Slavej,
  • výstava maleb a fotografií s bulharskou tématikou,
  • projekce dokumentu o bulharském hudebníkovi,
  • ochutnávka bulharských vín a lahůdek.

Sotva existuje Bulhar, který neslyšel jméno Nadky Karadžove. Co se týká folklórního zpěvu, právě její jméno je spojováno s Bulharskem po celém světě.
Existuje jen málo míst naší planety, kde nezazněla bulharská píseň v teplém a čirém provedení zpěvaček z kvartetu Slavej. Každá z nich má osobitý hudební temperament a přináší písně z odlišného regionu. Jejich souzněním pak vzniká kytice nevšedních hudebních zážitků.
Všude na světě je vítají s velkou radostí: „Cizinci zbožňují bulharské lidové písně kvůli rozmanitosti jejich rytmů. Vciťují se do našeho folklóru všude. V Japonsku dokonce existuje ústav bulharského folklóru a tam zjistili, že bulharské lidové písně mají dobrý vliv na lidské zdraví a na pozitivní lidskou energii.“ vypráví Nadka Karadžova, nominována jedním americkým institutem na ženu tisíciletí.