Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Trifon Zarezan 2016

trifon2016 04sobota 20. 2. 2016, 19 h
Baráčnická rychta, Tržiště 23, Praha 1 - Malá Strana

Přátelé a milovníci balkánského folkloru, hudby, tance a dobré nálady i letos oslavovali barvitý svátek vína Trifon Zarezan. Pražský Trifon Zarezan je osobitou folklorní oslavou a neodmyslitelně patří mezi největší balkánské slavnosti, konané pravidelně v Praze od roku 2003.

Trifon na Facebookufb

trifon2016 02trifon2016 03trifon2016 01trifon2016 05trifon2016 06trifon2016 07plakat-trifon-A3-2016-1Letošní ročník proběhl v tradičním duchu. Den D byla sobota 20. února. Oslava proběhla ve staré dobré Baráčnické rychtě. Jako každý rok jsme připravili rozmanitý program s více než 50 účinkujícími.
Začali jsme blokem, který představil hudbu a tanec zemí bývalé Jugoslávie. Zazpívala i temperamentní bosenská divoženka - Aida Mujačić. Nezapomenutelné bylo vystoupení nadšenců ze souboru Radost, kteří představili srbský lidový tanec. Předvedli rychlé kroky, z kterých se i divákům točil svět. Zazpívali tradiční lidové písně a to vše za doprovodu dvou harmonikářů. „Své lidi" přišli podpořit konzul Srbské republiky v ČR a další zástupci Velvyslanectví. Nezbývá nám než říci „Bravo, bratři Srbové a děkujeme za váš entusiazmus a krásné strávení společného času na Trifonu!".
Pak jsme pokračovali v bulharském duchu. Letos jsme představili novinku - zábavný rychlokurz bulharských lidových tanců a soutěž o nejlepšího tanečníka z publika. Kurz a soutěž za velkého zájmu publika vedla Marie Selingerová a asistovala jí Tereza Blažková. Tančilo se pravo, varnensko a dunavsko horo. Nejlepší tanečníci pak postoupili do finále, ve kterém museli zatančit sólovou račenicu. V soutěži zvítězila paní Eliška Trojanová, krásná dáma, která naše akce navštěvuje se svými dětmi a vnoučaty již více než 15 let. Pro účastníky bylo připraveno mnoho zajímavých cen, včetně publikací, které spolek vydává - nové knihy Tradiční svátky Bulharů a časopisu Kamarádi.
Potom nastal dlouho očekávaný moment – vystoupení tanečního souboru našeho spolku Bulgari. Vystoupilo celkem 28 krojovaných tanečníků. Letos připravil jeho vedoucí Todor Ralev program nadmírou bohatý – tančilo se ve dvou skupinách – pokročilí a začátečnici a bylo představena řada zajímavých choreografií, včetně nových čísel. Potlesk a ovace publika neměly konce.
Ve druhé polovině večera nažhavila atmosféru do červena svými balkánskými vypalovačkami kapela Mijaktiç Orkestar. Výsledkem byl pořádný taneční nářez, bolavé nohy a propocená trička! Balkán v podání tohoto nespoutaného ansámblu přestává být pouhou vnějškovou nápodobou, ale stává se životním stylem, což bylo na Trifonu potvrzeno v praxi. Písně a hora neměly konec. „Procestovali" jsme Bulharsko, Makedonie a Srbsko, zazněla řada romských písní, které miluje hudební svět!
A kdo se letos stal carem vína Trifonem Zarezanem? O tom rozhodla dámská porota (hlasovalo kolem 100 žen a slečen z publika), která posuzovala oblíbenou soutěž Volba cara Trifona. Kandidáti na cara museli předvést svoji odvahu, mužský šarm, sílu, chytrost, hudební nadání a hlavně dobrou náladu! Do finále se dostali dva tanečníci ze souboru Bulgari – Stanislav z pokročilých a Tomáš ze začátečníků. Jeden rodilý Bulhar a druhý rodilý Čech. Společné mají to, že milují bulharský folklor. Ale jen jeden se mohl stát carem vína a všech vinařů, jen jeden se bude starat o dobrou úrodu na vinicích v roce 2016... V napínavém souboji vyhrál Tomáš, který byl obdarován trifonovskou korunou z vinné révy a břečťanu, lahví kvalitního vína a orientálním tancem, zatančeným krásnou a tajemnou tanečnicí v blankytně modrém (znalci i navzdory převleku Marušku Selingerovou poznali).
Na své si přišli i mlsné jazýčky - kdo si našel čas a na chvíli opustil taneční parket, si pochutnal na dobrotách, které běžně pojídá, když je například na dovolené v Primorsku. V nabídce byly kulinární dobroty jako je škembe čorba, banica, balkánsky gril či musaka.
Večer s nadšením a úsměvem moderovala Cveti Kamburova, pomáhali ji Todor Ralev a Georgi Bečev. Letos nás podpořily společnosti Prowine, Balkanova a Baráčnická rychta. Svou návštěvou nás poctil a publikum krátce pozdravil i předseda Českomoravského slovanského svazu Petr Synek.
A ještě jedna věc – Trifon Zarezan se stal důvodem pro mnoho z nás docestovat z dálky (třeba z Kladna, Brna nebo i z Německa), setkat se se starými známými nebo se s novými lidi seznámit. Někdo se pochlubil zásnubním prstenem nebo novým potomkem. Někdo zavzpomínal na kamarády, kteří mezi námi už nejsou.

Ať žije Trifon a znovu za rok!

O Trifonu

Pražský Trifon Zarezan je osobitou folklorní oslavou a neodmyslitelně patří mezi největší balkánské slavnosti, konané pravidelně v Praze od roku 2003. Každý rok kolem půlky února se podle lidového kalendáře i v Praze oslavuje bujarý svátek patrona všech bulharských vinařů Trifona Zarezana. Nejen pro Bulhary a Balkánce žijící v ČR, ale i pro mnoho mladých Pražanů se tato osobitá oslava stala vyhledávanou alternativou komerčního а kýčovitého Valentýna. Během svátečního večera mohou hosté ochutnat proslulé odrůdy bulharských vín a pochutiny balkánské kuchyně. Vystupuje zde mnoha okrojovaných souborů z ČR i ze samotného Bulharska, které představuji živou bulharskou a balkánskou hudbu a tanec. Koncertují různé hudební skupiny i sólisté. Zlatým hřebem večera bývá výběr cara vína Trifona Zarezana pro daný rok. V rámci oslav probíhají také doprovodné akce – výstavy, taneční workshopy a představení bulharské kuchyně.

Autorem a organizátorem akce je Spolek Zaedno. Duchovní matkou pražského Trifona byla Bojka Dobreva.

Večer byl 4krát natáčen Českou televizí pro pořady zaměřené na menšinovou tématiku, ale objevil se též reportážích do zpráv. Články jsou každoročně uveřejňované i v periodickém tisku.