slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Cesta do Bulharska vede naším srdcem

2018-05-30-bulharsko-01Multikulturní program

30. května 2018
Dům národnostních menšin, Praha

V rámci testovací fáze našeho nového projektu proběhl další multikulturní program – seznámení s Bulharskou národnostní menšinou. Navštívilo nás 25 dětí z MŠ Ovčí hájek spolu s paní ředitelkou a paní učitelkou. Dvě lektorky bulharského původu měly pro děti připravený dvouhodinový pestrý zábavně-naučný program. Program byl interaktivní a obsahoval projekci fotografií, ukázky map a artefaktů, tvůrčí dílnu, povídání formou otázek a odpovědí, ale i bulharskou muziku a tanec.

2018-05-30-bulharsko-042018-05-30-bulharsko-02

2018-05-30-bulharsko-032018-05-30-bulharsko-052018-05-30-bulharsko-06

Začaly jsme povídáním o tom, že někteří z nás jsou odlišní, patří totiž k jinému národu, ačkoliv žijí v Česku. Děti postupně zjišťovaly, že i mnozí z jejich spolužáků mají zahraniční kořeny či dokonce ovládají nějaký cizí jazyk. Následovala kreativní hra „Mozaika“ ve které si děti nové poznatky o rozmanitosti spojily a jednoduše osvojily. Povídaly jsme si o rozmanitosti v přírodě a porovnávaly ji s rozmanitostí v naší společnosti a dospěly jsme k závěru, že můžeme spojit různé části mozaiky do krásných barevných vzorů a obrazů. Znázornily jsme, že kulturní a jazyková rozmanitost společnost obohacuje. Děti se seznámily i s časopisem Kamarádi i s dalšími výukovými materiály, které vydává spolek Zaedno.

A pak přišlo na řadu Bulharsko – pro nás lektorky milovaná země, kde jsme se narodily, pro paní učitelky cíl letních dovolených po mnoho let a pro děti zatím velká neznámá… Ale to poslední se rychle změnilo. Pomocí obrázků a různých ukázek se děti dozvěděly, kde tato země leží, jaké jsou tam moře a řeky, jak se tam mluví, jaká je tam příroda, a jaké jsou tam kulturní zajímavosti a tradice, jak se tam tradičně lidé oblékají, co jedí třeba na Vánoce nebo v běžných dnech, jaká je bulharská tradiční keramika, nebo proč jsou růže největším pokladem Bulharů. Povídání to bylo zajímavé, protože bylo spojené s věcmi, na které si děti mohly sáhnout, vzít do ruky, přivonět k nim nebo i obléci na sebe. Děti si mohly krásný bulharský kroj prohlédnout nejen na paní lektorce, ale i samy si ho vyzkoušet, a dokonce se v něm nechat vyfotit. Zapůjčily jsme si 6 dívčích a chlapeckých krojů z Bulharské školy v Praze (čímž ještě jednou velice děkujeme učitelkám této školy za spolupráci). Celý program byl zpestřen folklorní hudbou z Bulharska, a nakonec se děti a paní učitelky naučily i nejznámější balkánský tanec – pravo horo. Tento tanec se tančí v kruhu a řekly jsme si, že to tak je, protože jsme rádi, že jsme u toho spolu. Usmívaly jsme se a točily se, až jsme se s toho tak unavily, že jsme všichni honem potřebovaly bonbon a pití!

Děti si v batůžcích odnesly náš časopis, paní učitelky malé dárečky z Bulharska a my všichni krásní zážitek!

Děkujeme panu Pavlovi Syručkovi z DNM-Praha za technickou podporu během programu a za krásné fotografie, které pořídil.
Děkujeme Lilie Kambourove za její nekončící entusiazmus a pozitivní energii.

Zveřejněné snímky jsou v režimu licence reportážní fotografie.