slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Příloha - kniha Pražská abeceda

Výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem.

Prazska abeceda PDF 1 V listopadu 2019 jsme vydali výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem na území Prahy a na jejich seznámení s kulturními a historickými hodnotami našeho hlavního města. Materiál má jak tištěnou, tak interaktivní elektronickou podobu, kterou můžete využívat k práci ve třídách nebo skupinách, například i prostřednictvím elektronické tabule.

Praha je naše hlavní město, proto pojďme udělat něco proto, abychom Prahu poznali. Začneme u českého jazyka – umět česky je základem pro život nejen v Praze, ale i v celé České republice. Pěkně popořádku se naučíme českou abecedu, která je, se svými háčky a čárkami nad písmeny, jako stvořena pro zápis krásné češtiny. Tiskací písmena možná už znáte, ale víte, jak se správně píší ta psací?

Pomocí názorných obrázků, obrázkových karet, různých úkolů a zábavných her vás seznámíme nejen s českou abecedou, ale i s pražskými památkami a zajímavostmi, a to v abecedním pořadí.

Autorkou koncepce knihy a ilustrací je Sevdalina Kovářová.

Kniha vychází s finanční podporou Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Publikaci ve formátu PDF stáhněte zdarma pomocí odkazu níže (12 MB).

Pražská abeceda - PDF Pražská abeceda (na Issuu)

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52

Doprovodná multimedia a odkazy:

Hry a kvízy

V roce 2017 jsme jako přílohu časopisu vydali knihu Brána do kouzelné Prahy. Tato knížka je pojatá jako zajímavá procházka po našem nádherném starobylém hlavním městě, plná informací o jeho dějinách, památkách a tajemstvích, je obohacena o pražské pověsti. Speciálně pro tuto knihu jsme vytvořili také originální hru Písmenková zeď na postřeh a procvičení slovní zásoby a kvíz Pražské pověsti.
V roce 2018 jsme vydali knihu Malovaná slovíčka z Prahy. K ní byl kvíz Evropa v Praze - o tom, kde se v Praze nacházejí ulice nesoucí názvy hlavních měst zemí Evropy. S Prahou byl také spjat král Karel IV - více o něm se můžete dozvědět v kvízu Karel IV. a jeho pozoruhodný život.
Poslední dvě hry - Písmenové pexeso a pexeso - Pražská abeceda byly vytvořeny právě pro tuto publikaci.

wall povesti praha karel pexeso pismenove pexeso praha


Anezsky klaster1. A - Anežský klášter

KLÁŠTER NA STARÉM MĚSTĚ

Tento gotický klášter se nachází na vltavském břehu a byl založen v roce 1231 českou princeznou Anežkou Přemyslovnou. Anežka byla vysoce vzdělaná a moudrá žena. Neprovdala se a žila v klášteře. Za svou dobročinnost byla v roce 1989 svatořečená – stala se z ní sváta Anežka Česká.

Svatá Anežka - z cyklu České televize Dějiny udatného českého národa (Autor: Pavel Koutský)

Další videa o Pavla Koutského o české historii můžete zhlédnout na jeho YouTube kanálu.

bertramka 2. B - Bertramka

USEDLOST NA SMÍCHOVĚ

Nachází se na Praze 5 v Mozartově ulici. Byla pojmenována po prvních majitelích Františce Bertramské a Františkovi z Bertramu. V 18. století vilu zakoupila hudební rodina Duškovi. V letech 1787–1791 navštívil Bertramku známý skladatel W. A. Mozart a zde dokončil operu Don Giovanni.

Světová premiéra opery Don Giovanny v Praze ve Stavovském divadle (z českého seriálu F. L. Věk, 1971)


celetna 3. C - Celetná

ULICE NA STARÉM MĚSTĚ

Patří k nejstarším ulicím v Praze a spojuje Staroměstské náměstí s náměstím Republiky. Je počátkem Královské cesty. Nachází se zde mnoho starobylých domů a paláců, např. dům U Tří královen, kde žil spisovatel Franz Kafka nebo dům U Černé Matky Boží – první pražská kubistická stavba.

Královská cesta - v každé části cesty se můžete pomocí myši, případně prstu rozhlédnout kolem dokola (360° video).


certovka 4. Č - Čertovka

KANÁL NA VLTAVĚ

Tento krátký kanál, přezdívaný Pražské Benátky se nachází na Malé Straně a odděluje ostrov Kampa od zbytku Malé Strany. Byl upraven ve středověku pro regulaci průtoku vody pro mlýny, které se do současnosti dochovaly tři. Zachovalo se i dřevěné kolo u Velkopřevorského mlýna a řada můstků.

Čertovka - můžete se po ní svézt na loďce, nebo se podél ní jen tak projít.


dum u kamenneho zvonu

5. D - Dům U Kamenného zvonu

DŮM NA STARÉM MĚSTĚ

Dnešní dům je zbytkem většího gotického paláce. Je pojmenován podle kamenného zvonu zasazeného do nároží. Pravděpodobně sloužil jako dočasné obydlí Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského po jejich přistěhování do Prahy. Je možné, že se zde roku 1316 narodil Karel IV., český král a římský císař.

Dům U Kamenného zvonu Videomapping - neboli promítání, z roku 2015.


Emauzy 6. E - Emauzy

KLAŠTER NA NOVÉM MĚSTĚ

Emauzský klášter či jen Emauzy byl založen roce 1347 Karlem IV. pro řád slovanských benediktinů. Během druhé světové války byly Emauzy silně poničeny bombardováním. Zásah zničil obě gotické věže klášterního kostela. Věže nahradila betonová skořepinová křídla s pozlacenými hroty.

Ukázka z virtuální prezentace Emauz – benediktinský klášter Na Slovanech po polovině 15. století.


frantiskanska zahrada 7. F - Františkánská záhrada

PARK NA NOVÉM MĚSTĚ

Zahrada se nalézá mezi Jungmannovým a Václavským náměstím v blízkosti kostela Panny Marie Sněžné. Zahrada vznikla při sousedním františkánském klášteře založeném roku 1347 jako užitková zahrada. V barokní době byla upravena jako pravidelný ozdobný park s barokní kaplí uprostřed.

Františkánská zahrada - co uvidíte v ní a jejím nejbližším okolí.


Grebovka 8. G - Grébovka

PARK NA VINOHRADECH

Havlíčkovy sady neboli Grébovka je park s vinicí, který vznikl v letech 1871–1888 jako zahrada Gröbovy vily, kterou si nechal postavit pražský průmyslník Moritz Gröbe. Nachází se zde 120 druhů místních i exotických dřevin. Umělá jeskyně (grotta) byla začleněna do parkového areálu.

Procházka Grébovkou - podíváte se i do umělé jeskyně.


Hvezda 9. H - Hvězda

LETOHRÁDEK V PRAZE-LIBOCI

Oboru Hvězda, kde se stavba nachází, zřídil král Ferdinand I. Obora má podobu lesoparku, který na okrajích přechází v přirozený les. Královský lovecký letohrádek s jedinečným tvarem šesticípé hvězdy byl postaven v letech 1555–1558. Je příkladem české renesanční architektury.

Letohrádek a obora Hvězda - krásné letecké záběry z dronu.


chodovska tvrz 10. Ch - Chodovská tvrz

TVRZ NA JIŽNÍM MĚSTĚ

Je to rekonstruovaný zámeček a původně středověká tvrz ze 13. století. Stavba má téměř kruhový tvar. Kolem byl vodní příkop. Přes něj vedl dřevěný můstek. V současnosti je zde kulturní dům, kde se pořádají koncerty a výstavy. Tvrz je obklopena parky s labyrintem pro děti a dalšími atrakcemi.

Do Chodovské tvrze můžete jít nejenom na koncert či výstavu, ale můžete se tu i například naučit malovat.


Invalidovna 11. I - Invalidovna

OBJEKT V KARLÍNĚ

Je to rozsáhlá barokní stavba, postavená na podnět císaře Karla VI. v letech 1731–1737 pro ubytování válečných invalidů. Momentálně je ve špatném technickém stavu, který dále zhoršila povodeň v roce 2002. V okolí budovy se nachází rozsáhlý park. Invalidovna se objevila i v několika filmech.

Invalidovna byla jedno z míst v Praze, kde Miloš Forman natáčel slavný film o Mozartovi -  Amadeus. 


jindrizska vez 12. J - Jindřišská věž

ZVONICE NA NOVÉM MĚSTĚ

Původně to byla volně stojící zvonice kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Byla postavena v gotickém slohu v letech 1472–1476. Největší ze zvonů na věži se jmenuje Jindřich a váží 3 350 kg. Ve věži se dále nachází zvonkohra, která dokáže přehrát 1 152 různých melodií.

Pojďte se podívat do Jidřišské věže na zvonkohru a zajímavou vyhlídku z jejích oken.


13. karluv mostK - Karlův most

MOST PŘES VLTAVU

Je to nejstarší dochovaný most v České republice. Spojuje Staré Město s Malou Stranou. Stavba mostu začala v roce 1357 pod záštitou krále Karla IV. Podle legendy se při stavbě do malty přidávala vajíčka. Od konce 17. století bylo na most umístěno 30 převážně barokních soch a sousoší.

Jak se stavěl Karlův most? - 3D animace - Stavba pilíře a klenebního pole ve 14. století.

Náš Karel IV. - Karlův most - Dokument ČT (2016)


Ruzyne 14. L - Letiště

LETIŠTĚ V RUZYNI

Letiště je pojmenováno po prvním prezidentovi ČR Václavu Havlovi. Bylo vystavěno v letech 1933–1937 a následně několikrát rozšiřováno. Letiště obsahuje tři terminály – na osobní dopravu, nákladní dopravu a individuální dopravu. Ročně se zde odbavují miliony cestujících z celého světa.

Příběh letiště Praha - Od travnaté louky k supermoderní letecké křižovatce. Proměny pražského letiště během osmi desítek let. (Česká televize, 2017)


Malostranske 15. M - Malá strana

PRAŽSKÁ MĚSTSKÁ ČTVRŤ

Je přezdívaná barokní perlou Prahy. Jde o jednu z nejstarších a nejpůsobivějších městských částí vzniklou v podhradí Pražského hradu. Jedná se o turisticky oblíbenou lokalitu s řadou kostelů, paláců a dalších památek. Má mnoho krásných a klidných parků. Dominantou Malé Strany je kostel sv. Mikuláše.

Kostel Svatého Mikuláše na Malé Straně - je často považován za nejkrásnější barokní stavbu Prahy.


narodni divadlo 16. N - Národní divadlo

DIVADLO NA NOVÉM MĚSTĚ

Novorenesanční budova divadla je jednou z nejvýznamnějších staveb v ČR. Je vybudováno z celonárodních sbírek a bylo otevřeno poprvé roku 1881, po požáru podruhé roku 1883. Do základů divadla byly položeny kameny z historických míst české země. Má bohatě zlacenou vnější i vnitřní výzdobu.

Národní divadlo - z cyklu České televize Dějiny udatného českého národa (Autor: Pavel Koutský)

Národní divadlo, tak jak je neznáte-Střecha - na YouTube kanálu naleznete dalších 15 dílů (Česká televize)


Obecni dum 17. O - Obecní dům

DŮM NA STARÉM MĚSTĚ

Je to známá secesní stavba. Nachází se na náměstí Republiky. Dům byl vystavěn v letech 1905–1912. Na jeho výzdobě se podíleli nejvýznamnější čeští malíři a sochaři. 28. října 1918 zde byla vyhlášena samostatnost Československa. Slouží k reprezentačním účelům a k pořádání kulturních akcí.

Ve Smetanově síni Obecního domu se pořádají především koncerty vážné hudby.


prazsky hrad 18. P - Pražský hrad

HRAD NA HRADČANECH

Je to nejvýznamnější český hrad. Od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů a od roku 1918 je sídlem prezidenta republiky. Součástí hradu je katedrála svatého Víta. Jsou zde uloženy české korunovační klenoty – Svatováclavská koruna, královské žezlo a královské jablko.

Pražský hrad - Krok za krokem - dokumentární film (2007)


quadrium png

19. Q - Quadrio

NÁKUPNÍ CENTRUM

Nachází se nad stanicí metra Národní třída. Před nákupním centrem spatříte jedenáct metrů vysokou sochu umělce Davida Černého. 42 pohyblivých vrstev vytváří tvář známého českého spisovatele Franze Kafky. Socha spojuje umění s moderní technologií a se „zlatými ručičkami“ českých řemeslníků.

Quadrio - otočná socha Franze Kafky od Davida Černého.


rudolfinum 20. R - Rudolfinum

KONCERTNÍ SÍŇ NA STARÉM MĚSTĚ

Je to novorenesanční budova na náměstí Jana Palacha. V její Dvořákově síni se pořádají významné koncerty. Byla vystavěna v letech 1876–1881 jako kulturní zařízení s koncertní síní a výstavními sály. Zde zasedalo dokonce československého Národního shromáždění a T. G. Masaryk byl zvolen prezidentem.

Dvořákov síň v Rudolfinu - dvanáctiletý houslista Prokop hodina v roli koncertního mistra České filharmonie.


reka vltava 21. Ř - řeka Vltava

ŘEKA V PRAZE

Je to nejdelší česká řeka – je dlouhá 430 km. Pramení na Šumavě, protéká mimo jiné Prahou a ústí do Labe. Město Praha je pravděpodobně pojmenováno po říčním prahu v řece poblíž Karlova mostu. Tato česká národní řeka inspirovala Bedřicha Smetanu k napsání symfonické básně Vltava z cyklu Má Vlast.

Vltava - co dokáže voda - záběry ze záplav v roce 2013


Staromestske 22. S - Staroměstské náměstí

NÁMĚSTÍ NA STARÉM MĚSTĚ

Je nejstarším a nejvýznamnějším náměstím v Praze. Najdete zde mnoho historických staveb, dominuje však Staroměstská radnice s orlojem. Známý orloj s pohyblivými figurkami apoštolů byl zhotoven v roce1410. V dlažbě náměstí je vyznačen pražský poledník, který sloužil k určování času.

Pražský orloj - z cyklu České televize Dějiny udatného českého národa (Autor: Pavel Koutský)


stenbersky palac 23. Š - Šternberský palác

PALÁC NA HRADČANECH

Tento palác z roku 1707 patří mezi nejvýznamnější díla baroka v Čechách. Patřil mimo jiné Společnosti vlasteneckých přátel umění. Byla zde umístěna obrazárna, ale i sbírky Národního muzea. Pracovali zde zakladatelé české vědy a umění. Dnes je zde obrazárna Národní galerie.

Šternberský palác - jedna z budov Národní galerie.


tyn 24. T - Týnský chrám

KOSTEL NA STARÉM MĚSTĚ

Patří mezi nejvýznamnější pražské kostely. Nachází se v blízkosti Staroměstského náměstí. Dvojice charakteristických věží chrámu je nestejná – jedna z nich je zdobnější a širší. Chrám byl vystavěn během 14. a 15. století v gotickém slohu.

Kostel Matky Boží před Týnem - záběry z dronu.


Ungelt 25. U - Ungelt

DVŮR NA STARÉM MĚSTĚ

Týnský dvůr neboli Ungelt se nachází mezi Týnským chrámem a kostelem sv. Jakuba. Ve středověku to byl opevněný kupecký dvůr, sloužil k ochraně kupců a jejich zboží. Za ochranu bylo nutné platit, z tohoto poplatku se vyvinulo clo – staroněmecky ungelt. Kupci přiváželi např. zlato, stříbro, měď, jantar, sůl či síru.

Pražský Ungelt - místo, kde se dříve platilo clo neboli poplatek.


vystaviste 26. V - Výstaviště

VÝSTAVNÍ AREÁL V HOLEŠOVICÍCH

Dominantou areálu je secesní Průmyslový palác, dále se zde nalézají Lapidárium Národního muzea či Křižíkova světelná fontána. Výstaviště vzniklo u příležitosti Jubilejní zemské výstavy, uspořádané v roce 1891. V roce 2008 bylo při požáru zničeno levé křídlo Průmyslového paláce.

Výstaviště Praha Holešovice - Křižíkova fontána  (Antonín Dvořák -- Symfonie č. 9: Z nového světa). Fontána je v současné době (rok 2019) bohužel mimo provoz.


27. werichovaW - Werichova vila

VILA NA MALÉ STRANĚ

Budova se nachází na ostrově Kampa, proti Lichtenštejnskému paláci. Je významná především svými několika slavnými obyvateli. V letech 1945–1980 zde bydlel známý herec a divadelník Jan Werich. Ten se proslavil mezi válkami jako jedna z klíčových osobností českého divadla.

Jan Werich - Královna koloběžka (vyprávěná pohádka)


xaveriova 28. X - Xaveriova ulice

ULICE NA SMÍCHOVĚ

Ulice s malými domky je součástí kolonie Malvazinky a vznikla na začátku 20. století. Své jméno má ulice na počest smíchovského rodáka spisovatele Jakuba Arbesa a jeho nejslavnějšího romaneta Svatý Xaverius. Hrdinové knihy se snaží rozluštit tajemství obrazu sv. Xaveria z kostela sv. Mikuláše na Malé Straně.

Proč se Malvazinky takto jmenují - nejen o unikátní kolonii dělnických domečků.


Ymca 29. Y - YMCA

SPORTOVNÍ CENTRUM NA NOVÉM MĚSTĚ

YMCA je nejstarší a největší mládežnickou organizací na světě. U nás se rozšířila od roku 1921 za přispění T. G. Masaryka, jeho dcery Alice a dalších. Palác YMCA v Praze byl otevřen 28. dubna 1928 a již v této době měl tělocvičnu 30 × 13 m s běžeckou dráhou a plovárnu s bazénem 25 × 7 m.

YMCA Praha - cvičení Floatfit v bazénu na plovoucích deskách.


zlata ulicka 30. Z - Zlatá ulička

ULICE NA PRAŽSKÉM HRADĚ

Dlouhá řada drobných domků je jedno z nejmalebnějších míst Prahy. Pověst vypráví, že své jméno získala podle zlata, které si zde alchymisté snažili vyrobit. Ve skutečnosti alchymisté ve Zlaté uličce nikdy nebydleli, ale žil zde třeba známý spisovatel Franz Kafka.

Zlatá ulička - pojďme si ji projít (SP9WUN Travel Channel, 2015)


zidovske muzeum 31. Ž - Židovské muzeum

MUZEUM NA STARÉM MĚSTĚ

Bylo založeno roku 1906 a je jedním z nejstarších na světě. Spravuje kolem 40 000 předmětů a 100 000 knih, spojených s životem a osudy židů. K muzeu mimo jiné patří památka světového významu – Starý židovský hřbitov, dále Obřadní síň a Maiselova, Pinkasova, Španělská a Klausová synagoga.

Josefov - Židovské město - krátké video o pražské židovské části