slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Publikace - Vyprávění o symbolech České republiky - ukrajinsky

Розповідь про символи Чехії

Publikace přeložená do ukrajinštiny, na podporu nově příchozích dětí.

vypraveni o symbolech 2022 Publikace Vyprávění o symbolech České republiky v češtině na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem na území Prahy a na jejich seznámení s českými reáliemi vyšla v prosinci 2021. Krátce po vypuknutí války na Ukrajině jsme se domluvili s autorkou knihy Ivonou Březinovou, že knihu necháme přeložit do ukrajinštiny abychom ji mohli dát k dispozici ukrajinským dětem. Na překladu se podílela řada Ukrajinců, již v ČR žijících, jako dobrovolníci.

Ця книга спочатку була написана чеською мовою, якою вона є призначена для дітей іноземців, щоб вони познайомилися з національними символами країни, в якій вони живуть. Ми переклали її українською мовою, тому що хотіли б познайомити з цими символами і вас, дітей, які приїхали до Чехії з окупованої України, і ми знаємо, що ви тільки вивчаєте чеську мову.

Kniha byla vytisknutá s finanční podporou Nadace Agrofert.

Publikaci ve formátu PDF stáhněte zdarma pomocí odkazu níže (10 MB).

Vyprávění o symbolech České republiky - ukrajinsky - PDF

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48

Tato krásně ilustrovaná a poutavě napsaná kniha vypráví o symbolech České republiky. Pohádkový příběh hravě seznamuje děti s tematikou, která není vždy jednoduchá k pochopení. Postupně představuje český státní znak, vlajku, hymnu, národní strom a korunovační klenoty. Ze stránek knihy promlouvají staré české pověsti, ale i řada historických faktů – vše je pro mladého čtenáře podáno jasně a poutavě.

Pověsti v této knize vycházejí ze Starých pověstí českých od Aloise Jiráska

Ця красиво ілюстрована та цікаво написана книга розповідає про символи Чехії. Казкова розповідь грайливо знайомить дітей з темою, яку не завжди легко зрозуміти. Вона поступово представляє чеські державні символи: герб, прапор, гімн, національне дерево та коронаційні коштовності. Із сторінок книги промовляють давні чеські легенди а також низка історичних фактів. Для юного читача це все викладено зрозуміло й захопливо. Книга покликана насамперед підтримати українських дітей, які прибули до Чехії, ознайомити їх із чеською історією. Книга перекладена з чеського оригіналу, який був призначений для дітей іноземців. Тому тут врахований нижчий рівень знання чеської мови для маленьких читачів.

Легенди в цій книзі переказані за «Старочеськими легендами» Алоіза Їрасека.

Tématické hry / Тематичні ігри

Speciálně pro tuto publikaci jsme vytvořili zábavné hry. Posunovačka - Státní symboly je hra na motivy hlavolamu Lloydova patnáctka a druhou hrou je Pexeso - Vyprávění o českých symbolech, které je vytvořeno právě z obrázků z této knihy. O státních symbolech je i další letošní hra Vybarvi si státní symboly.

posunovacka symboly Pexeso zito symboly