slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Kamarádi 1/2021

Březnové číslo

Kamaradi01 2021Velký jarní speciál je hlavním tématem prvního čísla jubilejního 10 ročníku. Dozvíte se, jak se slaví Velikonoce v Česku a na Slovensku, v Bělorusku a v Polsku a také něco o jarních svátcích ve Vietnamu. Dále si přečtete ruskou a romskou pohádku.
V čísle také najdete spoustu jarního tvoření. Například zjistíte jak využít hrách, jak si uplést pomlázku, uvidíte, jak rostou zelené vlasy. Vyrobíte si ptáčky z vlny i s hnízdy, nebo netradičně ozdobený květináč.
Na konci časopisu najdete ukázku z publikace Jak rostla Praha, kterou jsme vydali na konci roku 2020. Také si můžete vystřihnout kartičky na výuku slovíček.

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Doprovodná multimedia a odkazy:

Jak rostla Praha 2020 01Nová publikace - Jak rostla Praha

strana 24

Říká se, že Praha je živoucí učebnicí architektury. Díky ní se můžeme v praxi seznámit s dějinami architektury a umění, naučit se rozpoznávat jednotlivé stavební slohy a určovat podle nich období, do kterého daná budova patří. To vše nám pomůže odkrýt závoj, kterým čas zahaluje doby dávno minulé. Vlastivěda a dějepis nám pak budou bližší a spoustu věcí z historie budeme chápat v souvislostech a budeme si je lépe pamatovat.

Spolek Zaedno vloni vydal výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem na území Prahy a na jejich seznámení s kulturními a historickými hodnotami našeho hlavního města.

Jak rostla Praha


velikonocni rikadla velikonocni zvyky Velikonoční kvízy

V Česku se barví vajíčka a chodí se s pomlázkou koledovat. Ale v jiných zemích mají i jiné zvyky a tradice. Házení s vajíčky, bitvy s vajíčky, polévání vodou, házení vázami, pálení ohňů a mnoho dalších. Více se můžete dozvědět v tomto kvízu Velikonoční zvyky napříč Evropou.

Hody, hod, doprovody. Tak začíná tradiční česká velikonoční koleda. Ale různá koledy a říkadla existují i v dalších jazycích. Pokus se uhádnout jakých v novém kvízu - Velikonoční říkadla.

sk tanecnicisk pomlazkySlovenské velikonoční koledy

strana 5

Na Slovensku se stejně jako v Česku chodí na Velikonoční pondělí koledovat. Podobně jako v Česku začínají některé koledy slovy Hody, hody, doprovody, tak na Slovensku se říká Šiby, ryby, mastné ryby.

Další texty ve slovenštině


pl kohout na vozikuPolské velikonoční koledy

strana 8

Na Śmigus-Dyngus, Velikonoční pondělí chodí chlapci koledovat. Někde i s vozíkem, na kterém sedí kohout. Koledníci zpívají:

Další texty ve polštině


vi slepa babaVietnamská sváteční hra

Chytání kozla (Trò chơi bịt mắt bắt dê)

strana 9

Podívejte se, jak se tato tradiční pohybová hra hraje. Je to podobné, jako česká slepá bába.


vi bohove na kaprech Vietnamská pověst

strana 10-11


Sự tích Ông Công Ông Táo 
(Pověst o bozích kuchyně)

Týden před vietnamským Novým rokem vypouští Vietnamci malé kapříky do řeky nebo jezera, aby na nich mohli bohové kuchyně odletět do nebes k Nefritovému císaři podat výroční zprávu o tom, co lidé na Zemi za celý rok udělali dobrého a špatného.

Další texty ve vietnamštině


ptaci

Jarní tvoření

strana 13

ptáčci z vlny
Potřebujete: karton 12 × 9 cm, vlny různých barev, kuličku ze zmačkaného papíru, semínka na oči a zobák, větvičky, nůžky, lepidlo.


ru palacinkyru liska a slepice 

Ruské pohádky

strana 14-18


Солнце и блины 
(Sluníčko a palačinky)

Proč se sluníčko chutných palačinek nedočkalo.


Сказка про то, как лисичка блины пекла 
(Příběh o tom, jak liška palačinky pekla)

O lišce, která chtěla upéct palačinky, ale neměla z čeho. Jak všechny přísady získala a všechny za to pohostila.

Další texty v ruštině



První seznámení s ruštinou

strana 19

Velký pracovní list a videolekce Русский язык, první seznámení s ruským jazykem ke stažení zdarma. Na stejnem místě najdete i  další jazyky - pro děti, které je neznají.


ro princ a kamarad

Romská pohádka

strana 20-23


Le mačhune manušeskere čhave 
(Synové rybího otce)

Díky zlaté rybce ulovené rybářkou, usmažené a darované princezně se narodili dva bratři - jeden zrzavý princezně a druhý černovlasý chudé rybářce. A jak to s nimi dopadlo v dospělosti?

Další texty v romštině



První seznámení s romštinou

strana 23

Velký pracovní list a videolekce Romaňi čhib, první seznámení s romským jazykem ke stažení zdarma. Na stejnem místě najdete i  další jazyky - pro děti, které je neznají.