slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Příloha - kniha Jak rostla Praha

Výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem.

Jak rostla Praha 2020 01 V prosinci 2020 jsme vydali výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem na území Prahy a na jejich seznámení s kulturními a historickými hodnotami našeho hlavního města. Materiál má jak tištěnou, tak interaktivní elektronickou podobu, kterou můžete využívat k práci ve třídách nebo skupinách, například i prostřednictvím elektronické tabule.

Říká se, že Praha je živoucí učebnicí architektury. Díky ní se můžeme v praxi seznámit s obdivuhodnými dějinami architektury a umění, naučit se rozpoznávat jednotlivé stavební slohy a určovat podle nich období, do kterého daná budova patří. To vše nám pomůže odkrýt závoj, kterým čas zahaluje doby dávno minulé. Vlastivěda a dějepis nám pak budou bližší a spoustu věcí z historie budeme chápat v souvislostech a budeme si je lépe pamatovat.

Pomocí názorných obrázků, obrázkových karet, různých úkolů a zábavných her vás seznámíme s pražskými památkami a zajímavostmi v pořadí, ve kterém byly postavené, ale také si procvičíte češtinu i další dovednosti.

Autorkou koncepce knihy a ilustrací je Sevdalina Kovářová.

Kniha vychází s finanční podporou Magistrátu hlavního města Prahy a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Publikaci ve formátu PDF stáhněte zdarma pomocí odkazu níže (10 MB).

Jak rostla Praha - PDF

Listovací náhled

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52

Interaktivní mapa

Na této mapě jsou vyznačena veškerá místa, o kterých se v publikaci píše. Můžete si přiblížit nebo ji zobrazit i v celém okně.

Doprovodná multimedia a odkazy:

Hry a kvízy

V roce 2017 jsme jako přílohu časopisu vydali knihu Brána do kouzelné Prahy. Tato knížka je pojatá jako zajímavá procházka po našem nádherném starobylém hlavním městě, plná informací o jeho dějinách, památkách a tajemstvích, je obohacena o pražské pověsti. Speciálně pro tuto knihu jsme vytvořili také originální hru Písmenková zeď na postřeh a procvičení slovní zásoby a kvíz Pražské pověsti.
V roce 2018 jsme vydali knihu Malovaná slovíčka z Prahy. K ní byl kvíz Evropa v Praze - o tom, kde se v Praze nacházejí ulice nesoucí názvy hlavních měst zemí Evropy. S Prahou byl také spjat král Karel IV - více o něm se můžete dozvědět v kvízu Karel IV. a jeho pozoruhodný život.
V roce 2019 vyšla kniha Malovaná slovíčka z Prahy, ke které jsme vytvořili pexeso - Pražská abeceda.
A konečně na míru této publikace vznikla hra Vybarvi si pražské okno.

wall povesti praha karel pexeso praha okna


01 rotunda martin Praha románská

10.-12. století

Románský sloh byl evropským slohem raného středověku. V Česku vznikají první kamenné stavby. Sloh napodoboval stavby ze starověkého Říma (latinsky Roma, proto románský sloh). Stavby jsou prosté a souměrné, jsou z kamene a mají tlusté zdi a sloupy, mohutné věže, malá okénka a půlkruhové oblouky a křížové klenby. Typické jsou rotundy – malé kostely s kruhovým půdorysem.

Na obrázku je rotunda svatého Martina

Rotundy - krátký dokument o rotundách v Praze.

Rotunda svatého Martina - 3D model.


02 tynsky chram Praha gotická

13.-14. století

Typické prvky gotického slohu jsou lomené oblouky (představují sepnuté ruce), klenby, velká barevná okna a chrliče ve tvaru různých příšer. Gotické katedrály svými obrovskými rozměry vzbuzovaly ve věřících úctu. V něm si totiž připadali bezvýznamní. Za panování Karla IV. Praha hospodářsky a politicky vzkvétala, což se zrcadlí v majestátních gotických stavbách, které jsou symbolem města.

Na obrázku je Týnský chrám

Staroměstská radnice v noci - jednou za čas je možné nahlédnout na radnici za tmy.

Klášter sv. Anežky České - v současnosti patří Národní galerii. Co zde můžete vidět?

Nedostupné zákulisí hodin chrámu sv. Víta - Největší hodinový stroj v Česku hodně zblízka.


03 belveder Praha renesanční

15.-17. století

Renesance (znovuzrození) klade důraz na člověka, na lidský rozum a poznání. Obrací se zpět ke klasické řecké a římské kultuře. Typické prvky jsou jednoduchost, čtvercová okna, sloupořadí a výklenky. Fasády domů a paláců bývají zdobené sgrafity – dvoubarevné ozdoby vyškrabané do měkké omítky. Nejznámějším vzorem jsou psaníčka (obálky), která vypadají, jako by z omítky vystupovala.

Na obrázku je Letohrádek královny Anny.

Dům "U Minuty" (ze seriálu Zlatá Praha - detailní průvodce pražskou historií).

Letohrádek Hvězda - krásné záběry nafilmované dronem.


04 mikulas Praha barokní

17.-18. století

Barokní architektura vznikla v Itálii a ukazuje moc a bohatství katolické církve. Jejími hlavními znaky jsou zvlněné a nepravidelné tvary, bohatost, zdobnost, mnoho zdobných soch, malby, které vypadají jako živé, pestrobarevné fresky, použití umělého mramoru a velké množství zlatého zdobení. Barokní sloh se nejdříve používal hlavně při stavbě kostelů, ale potom se rozšířil po celé Evropě i u šlechtických paláců.

Na obrázku je Chrám svatého Mikuláše.

Baroko - z cyklu České televize Dějiny udatného českého národa (Autor: Pavel Koutský)
Další videa o Pavla Koutského o české historii můžete zhlédnout na jeho YouTube kanálu.

Loreta Praha - krátká ukázka dokumentu o loretánské zvonkohře.

Zámek Troja - pozvánka k návštěvě. Zámek se nachází nedaleko pražské ZOO - určitě se tam stavte.


05 palac kinskych

Praha rokoková

18. století

Rokoko je dalším vývojem baroka, který k nám přichází kolem roku 1740. Tento lehký a hravý sloh je typický tím, že stavby jsou bohatě zdobené půvabnými kudrlinkovými ozdobami a rostlinnými vzory se zlatou a bílou barvou. Název se odvozuje od francouzského slova rokaj – nesouměrný vzor ve tvaru mušle nebo plaménku. Rokoko svými bohatými ozdobami zlehčilo velkolepý sloh barokních kostelů a paláců.

Na obrázku je Palác Kinských.

Arcibiskupský palác v Praze - nahlédněte dovnitř paláce.


06 stavovske divadlo Praha klasicistní

18. století

V Evropě 18. století sílil vliv měšťanů, což souviselo s přicházejícím osvícenstvím a průmyslovou revolucí. Velmi oblíbeným se v té době stal sloh zvaný klasicismus a jeho varianta empír. Stavby se vysvobodily z přezdobeného rokoka a klasicistní sloh byl chápán jako architektura pro lidi – nikoli přehnaně zdobný, avšak důstojný. Čerpá inspiraci z řeckých a římských symbolů.

Na obrázku je Stavovské divadlo.

Stavovské divadlo – je jedno z nejstarších evropských divadel. Hrají se v něm opery.


07 narodni divadlo Praha historizujcí

19. století

Název historismus označuje slohy, které se vracely k minulým historickým slohům: románskému slohu, gotice, renesanci, baroku a klasicismu. Pojetí historických slohů je však nové, historismus se jimi inspiruje, využívá nových technických postupů a materiálů a často míchá jednotlivé slohy navzájem. V Čechách se stal symbolem národního obrození, přesto se ale milovníkům staré Prahy nelíbil.

Na obrázku je Národní divadlo.

Národní muzeum v Praze oslavilo v roce 2018 200 let od svého založení. Při této příležitosti otevřelo po sedmi letech rekonstrukcí svoji historickou budovu veřejnosti.

Národní divadlo - z cyklu České televize Dějiny udatného českého národa (Autor: Pavel Koutský)
Další videa o Pavla Koutského o české historii můžete zhlédnout na jeho YouTube kanálu.

Národní divadlo - série krátkých dokumentů České televize. (YouTube playlist - videa hrají jedno za druhým.)


08 hlavni nadrazi Praha secesní

20. století

Secesní hnutí dalo nový vzhled pražskému umění a architektuře. Cílem bylo oproštění se od převládajícího historismu. Secesi rozvinula vynikající generace výtvarníků, přičemž nejznámějším z nich byl Alfons Mucha. Poznávacími znaky secese jsou motivy květin a listů. Velká evropská města bývala v tomto období kompletně secesně přestavována, v Praze k tomu ale naštěstí nikdy úplně nedošlo.

Na obrázku je Fantova budova Hlavního nádraží.

Obecní dům - co všechno můžete vidět uvnitř?

Křižíkovu fontánu najdete na Výstavišti hned za Průmyslovým palácem. V současné době je v rekonstrukci, ale jakmile ji otevřou, neváhejte navštívit nějaké představení.

Ve Fantově budově Hlavního nádraží je i legendární Fantova kavárna.


09 dum u cerne matky Praha kubistická

20. století

Kubismus vznikl jako průkopnický malířský a sochařský sloh ve Francii. Pařížští umělci vytvořili mnoho kubistických obrazů. Čeští stavitelé jsou ale výjimeční tím, že využívají hlavní myšlenku kubismu – zobrazit jednu věc z více pohledů – i v architektuře. Základní prvky kubismu jsou základní geometrické tvary a tělesa – čtverec, obdélník, hranol, krychle atd.

Na obrázku je Dům U Černé Matky Boží.

Výukové video nás zavede ke kubistické architektuře Prahy.


10 Veletrzni palac Praha funkcionalistická

20. století

Hlavní myšlenkou funkcionalismu je, že architekt musí navrhovat stavbu pouze na základě jejího zamýšleného účelu – žádné ozdoby, jen čisté tvary. Funkcionalisté byli přesvědčeni, že při splnění funkčních požadavků na budovu musí vyniknout i její přirozená krása. Zajímavé funkcionalistické projekty se objevily i jinde, známé jsou např. brněnská vila Tugendhat nebo pražská výstavní síň Mánes.

Na obrázku je Veletržní Palác.

Veletržní Palác - v krátkém dokumentu se mimo jiné dozvíte, že palác vyhořel.


11 zizkovska vez Praha socialistická

20. století

Stavby z dob socialismu, které měly reprezentativní funkci, byly přehnaně velkolepé, podle sovětského vzoru. Mezi stavebními materiály vévodily beton a sklo. Z té doby jsou i panelová sídliště, která v Praze nepřehlédnete dodnes. Proběhla velká přestavba, která ovlivnila centrum města – Václavské náměstí se stalo pěší zónou a mezi náměstím a Národním muzeem vznikla rušná ulice plná aut.

Na obrázku je Žižkovský televizní vysílač.

Žižkovský vysílač oslavil 20 let v roce 2012 Za dobu své existence získal řadu obdivovatelů i odpůrců. 


12 tancici dum Praha současná

20.-21. století

V architektuře po roce 1989 zavládla snaha se vyrovnat západní Evropě. Po Praze vyrůstají nákupní střediska a kancelářské budovy. Čím dál častěji začíná být kladen důraz na ekologický rozměr – v moderních prostorách jsou často využívány efekty rostlin, vodních ploch a zelených střech. Z projektů domácích architektů se nejúspěšnějším stal návrh Národní technické knihovny v pražských Dejvicích.

Na obrázku je Tančící dům.

Pojďte se podívat do Národní technické knihovny. Vstupné se platit nemusí.