Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Bulharský vánoční večer

mozaiky-bg-vanoce12. prosince 2018
Mozaiky Platform Dialog
Žitná 49, Praha 1

V době adventu a s blížícími se vánočními svátky jsme byly pozvaní jako hosté na předvánoční mezikulturní setkání  z pravidelného cyklu Kultura sbližuje. Besedu zorganizovala nezisková organizace Mozaiky Platform Dialog v krásných prostorách svého sídla v Žitné ulici v Praze.

Jednalo se o Bulharský vánoční večer, na kterém Sevdalina Kovářová Kostadinova, bulharská výtvarnice a její kolegyně ze Spolku Zaedno vyprávěly o bulharských vánočních a novoročních tradicích – tak, jak je znají ze svého dětství a tak, jak je uchovávají i dnes ve svých rodinách.

Povídalo se o tom, jak se slaví Vánoce v Bulharsku, jaký pokrm nesmí chybět na bulharské štědrovečerní tabuli, kdo jsou koledari a kdo jsou survakari, co je to survačka, atd. Připravili jsme i novoroční přáníčka - kasmeti, které hosté dostali i s hutnou balkánskou banici (zapečený slaný koláč s balkánským sýrem). Na stolku byla improvizovaná ukázka bulharské štědrovečerní tabule – nechyběly tam ořechy, jablka, křížaly, sušené švestky, ale i svíčka a pravoslavná ikona Panni Marie. Vše bylo krásně naaranžováno na tradičním bulharském ubrusu a do pro Bulharsko typické trojanské keramiky.

Zájem publika vyvolaly i publikace spolku Zaedno, zejména kniha Tradiční svátky Bulharů nebo Bulharské hudebněfolklorní dialekty. Součástí večera bylo občerstvení složené z tradičních balkánských jídel. Všechna jídla byla bezmasá a navazovala na tradice sváteční štědrovečerní tabule v Bulharsku.

Mozaiky Platform Dialog z.s. a jeho vize
Skrze seznámení se a porozumění  specifikům a odlišnostem jednotlivých společenství, kultur a civilizací můžeme uprostřed jinakosti nalézat společné styčné body a společný základ, na nichž lze stavět vzájemné pochopení, toleranci a mírumilovné soužití. Kultura ve své hmotné i duchovní podobě nabízí široké možnosti, kde se dají tyto styčné body najít.