Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Trifon Zarezan X. ročník

Trifon 2012Bulharský svátek vína po desáté v Praze

17.2.2012
Baráčnická rychta
Tržiště 23, Praha 1-Malá Strana

V pátek 17.února podesáté roztančil veselý bulharský svátek Trifon Zarezan zimní Prahu. Proč stovky hostů dávají přednost Trifonovi před tisíci dalšími akcemi v bohatém pražském kulturním kalendáři? Proč se schází publikum – zejména mladí Češi, aby tančili choro a jedli musaku? Proč skvělá kapela Mijaktiç Orkestar (ex Gothart), kterou tvoří Češi z legrace se přezdívající Janko, Sevda apod., hrají výbornou autorskou hudbu, jejímž základem je bulharský folklor? Proč si mladí lidé z Prahy, Brna i Vídně vybrali trávit svůj volný čas trénováním bulharských tanců, aby se mohli předvést na Trifonu? Proč se v roce 2012 v centru Evropy bude volit car Trifon X.? Odpověď je jasná, bulharské folklorní tradice jsou tak poutavé, že si i v místech tisíce kilometrů vzdálených od Bulharska najdou věrné příznivce.

Organizátorem večera je Občanské sdružení Bulharů v Čechách Zaedno. Akce proběhla podle bulharské obřadní tradice a je populární v celé Praze, což z ní dělá každoročně nejnavštěvovanější bulharskou akci v Čechách vůbec. Jak je známo, jarním zařezáváním vína v den sv. Trifona 14. února začíná nový vinařský rok. Tento den se v celém Bulharsku hostí lidé vínem. Podobným způsobem se oslavuje i v symbolicky zvolené Baráčnické rychtě, která se nachází v centru Prahy pod Pražským hradem. Večer zasvěcený svátku patrona vína a vinic je plný nejen pití vína, ale i kulturním programem. Jak tomu velí tradice, bude zvolen car vína na další rok. Soutěže se zúčastni mužů z publika, kteří mezi sebou bojovali v pěti disciplínách – zařezávání vína, pletení věnce z větviček, zpěv, předvedení mužské síly a minutový ústní projev. Komise, speciálně vybraná pro tuto soutěž a složená z dam, zvolí a korunuje nového cara vína Trifona. O hudební stránku večera se postará skupina Mijaktiç Orkestar. Talentovaní tanečníci ze skupiny Balgari (Praha), Pirin (Brno) a Kytka (Vídeň) potěší přítomné bulharským chorem. Na slavnosti se každoročně nabízí bulharské národní nápoje a pokrmy a k radosti mladých i starých proběhne losování tomboly s  dárky. Dlouho do noci se tančí choro, jako by nebylo síly, která by mohla zastavit tanec na počest Trifona Zarezana – bulharského cara vína v Praze.

Mnozí s vás se možná ptají, co je vlastně ten Trifon Zarezan?

Svatý Trifon je patronem vinařů. Každý rok 14. února ráno se vinaři vypraví na vinice poctít svého ochránce a poprosit o dobrou sklizeň. Jádrem rituálu je prořezávání vinice. Ze slova „zariazvam“, neboli česky prořezávat, pochází i jméno Trifon Zarezan. Vinař uřízne několik větví vinné révy a pokropí je vínem. V některých oblastech je zvolen i car vína, který bere na sebe morální odpovědnost za kvalitu úrody pro tento rok. A jako každá sešlost vše končí kolem stolu, kde se jí a pije až pozdě do noci. Každý přítomný se chce pochopitelně pochlubit nejlepším vínem ze svého sklepa.

Mijaktiç Orkestar (ex Gothart, CZ/Srbsko)

Jan Klíma - kytara, cistra, gajdy, zpěv, Ondřej Koblížek - klarinet, zpěv, Dalibor Bzirský - housle, zpěv, Marek Vojtěch - akordeon, zpěv, Karel Zich - kontrabas, zpěv, Bety Josefy - darbuka, zpěv.

V Česku nenajdeme mnoho hudebních souborů, které by byly schopny věrně interpretovat hudbu z balkánských končin. Mijaktiç Orkestar k nim však rozhodně patří. Jeho snaha o autenticitu balkánského prožitku dokonce překračuje pouze hudební rámec. Produkce Mijaktiç Orkestar přenáší své posluchače do jiného času i prostoru. Ostrá vůně pálenky a čpění tabákového dýmu jsou věrnými souputníky vystoupení tohoto nespoutaného ansámblu. Balkán v podání Mijaktiç Orkestar přestává být pouhou vnějškovou nápodobou, ale stává se životním stylem. Hudebníci Mijaktiç Orkestar působí v souborech, patřícím ke špičce menšinových hudebních žánrů. Znalcům světové hudby (world music), staré hudby (altemusik) či nové lidové hudby (new folklore) jejich aktivity rozhodně nejsou neznámé. Stačí třeba připomenout soubory Gothart, Braagas a Krless.

Taneční Soubor Pirin - Brno

Soubor bulharských lidových tanců Pirin vznikl v roce 2001, kdy se skupina mladých lidí se zájmem o znovuzrození bulharského folklóru v Česku rozhodla navázat na činnost dávno zaniklého bulharského souboru, který působil v Brně v 50. a 60. letech minulého století. Členy souboru jsou nejen Bulhaři a potomci smíšených manželství, ale i Češi a Slováci, kteří projevují živý zájem o bulharskou kulturu a folklór. Vedoucí je Georgi Geirgiev.

Taneční Soubor Bulgari při OS Zaedno - Praha

Balgari je soubor mladých lidí zabývajících se bulharským lidovým tancem. Působy hlavně v Praze, ale vystupuje i po republice. Jeho vedoucím je Todor Ralev. Soubor existuje od roku 2003 a má za sebou řadu vystoupení, seminářů bulharského lidového tance apod.

Taneční Soubor Kytka - Vídeň

Kytka existuje od roku 2004, kdy spolek spontánně vznikl ve Vídni. Je to amatérský soubor, který má dnes 30 členů různých profesí, ale s jednou společnou láskou – bulharskými lidovými tanci. Vedoucí je Galia Mileva.

Více obrázků naleznete ve fotogalerii