Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Obrazy se vrací

výstava akademického malíře Dobri Dobreva

duben 2003 - prosinec 2004
Chodovská tvrz

Bulharský akademický malíř Dobri Dobrev 1898-1973
Dobri Dobrev se narodil roku1898 v bulharském městě Sliven. V roce 1921 byl přijat přímo do třetího ročníku Akademie výtvarných umění v Praze a studoval malířství u profesorů Obrovského, Pirnera, Švabinského a Hynajse.

Během svého studia se stal jedním ze zakladatelů pražského „Sdružení pro československo-bulharské vzájemností “ s předsedou Alfonsem Muchou. V roce 1925 absolvoval s vyznamenáním Akademii výtvarných umění a vrátil se do Bulharska. V období 1929–1936 žil a maloval především v Československu, objížděl různé kraje a vesničky, dělal etnografické poznámky, seznamoval se s významnými osobnostmi . z tehdejšího československého kulturního života a mnohé z nich i maloval. Stýkal se s emigrantskými kruhy – hlavně s umělci. V roce 1937 se vrátil do Bulharska. Aktivně maloval a zároveň učil malířství na Umělecko-průmyslové škole a na Výtvarné akademie v Sofii. V roce 1968 mu byla udělena státní cena „Cyril a Metoději“ pro rozvoj kulturního života a občanské společnosti. Dobri Dobrev zanechal obrovské dílo a výraznou kulturní stopu jak v Bulharské, tak i v České kultuře. V Čechách jeho obrazy vlastní Národní Galerie v Praze, Památník národního písemnictví (jeho kresby jsou součástí sbírky Jiřího Karáska ze Lvovic), muzeum Vítězslava Nováka a soukromé sběratelé.
Výstava malíře Dobri Dobreva v České Republice je plánována jako první posmrtná výstava v České republice na počest 30. výročí umělcova úmrtí. Je součástí rozsáhlého česko-bulharského projektu, který se má uskutečnit v období duben- prosinec 2004 s pracovním názvem „Obrazy se vrací“. Zahrnuje aktivity jak v Bulharsku, tak i v České republice.
Bulharská část projektu zahrnuje dvě výstavy s českou a multietnickou tématikou v Slivenu, studentskou so
utěž, třetí ročník „putovní“ výstavy, která se pořádá jako série jedno až dvou-denních výstav v bulharských vesničkách a městečkách, kde byly vystavěné obrazy namalované - tento rok bude táto výstava i nafilmována.
Nejdůležitější součásti české části projektu je výstava v Praze v období října-listopadu 2003. Vystavěny budou obrazy – krajiny, portréty a figurální etudy jak s českou, tak i s bulharskou tématikou, etnografické výzkumné práce, dokumenty z umělcova života a předchozích výstav v Čechách a v Bulharsku, fotografie. Na výstavu bude bezprostředně navazovat série workshopů, setkání umělců, přednášek o bulharském výtvarném umění, dětská soutěž v malování, promítání filmů z „putovní“ výstavy Dobri Dobreva v Bulharsku.