Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Články

Seznámení s Ukrajinou

ukrainaVzdělávací materiály pro děti

Milé děti, vážení učitelé a rodiče,

jistě společně s dětmi ve škole či doma rozebíráte dění na Ukrajině. Věříme, že mnozí z vás řeší v této těžké době, jak vyjádřit svoji podporu obyvatelům Ukrajiny, ale i našim českým Ukrajincům – kamarádům a spolužákům z Ukrajiny, kteří žijí mezi námi v České republice.

V této souvislosti si dovolíme připomenout, že rámci projektu Kamarádi, který spolek Zaedno vede již 11 rokem, máme vytvořeno mnoho vzdělávacích materiálů, pohádek a nahrávek s ukrajinskou tematikou.

(HLEDÁME ukrajinského rodilého mluvčího (dobrovolníka) se základní znalostí ČJ na výpomoc s překladem vzdělávacích materiálů pro nově příchozí ukrajinské děti.
Více informací dále v článku.)

Možná se vám mohou hodit, pokud byste s dětmi rádi uspořádali ukrajinský program nebo si chtěli přečíst či poslechnout ukrajinskou pohádku.

Pokud se rozhodnete k uspořádání nějaké akce s ukrajinskou tematikou ve vaší škole, rádi vám zašleme i nějaké tištěné materiály a knihy jako odměnu. Ozvěte se nám!

Zde je seznam nabízených vzdělávacích materiálů pro děti s ukrajinskou tematikou:

pohádky a texty Předčítané pohádky a texty v ukrajinštině, ke každé pohádce je odkaz na časopisu Kamarádi, kde byly otištěny i s předkladem do češtiny

pracovní listy Pracovní listy a výtvarná dílna k Ukrajinskému multikulturnímu programu pro školy - zaměřuje se na prvotní seznámení s Ukrajinou a s jejími obyvateli.

jazykový kvíz Jazykový kvíz Falešní přátelé – ukrajinština, vědomostní kvíz obsahuje 20 otázek - ukrajinských slov, která znějí nebo se píší podobně jako v češtině, ale znamenají něco úplně jiného.

vědomostní kvízVědomostní kvíz Co víš o Ukrajině 2 obsahuje 14 otázek o Ukrajině.

vědomostní kvízVědomostní kvíz Co víš o Ukrajině 1, který vzniknul v roce 2014 během anexe Krymu.

výuková hraVýuková hra Zvířecí bingo, která se dá hrát i v ukrajinštině. Na začátku hry zvolte jazyk ukrajinština a naučte se, jak se nazývají zvířata v tomto slovanském jazyce.

Kyjev, UkrajinaČlánek o hlavním městě Ukrajiny Kyjevě, z časopisu Kamarádi 2/2020

časopis KamarádiMnoho ukrajinských pohádek, článků a tematických úkolů se dá najít v jednotlivých číslech časopisu Kamarádi.

HLEDÁME ukrajinského rodilého mluvčího (dobrovolníka) se základní znalostí ČJ na výpomoc s překladem vzdělávacích materiálů pro nově příchozí ukrajinské děti.

Drazí přátelé. V posledních pár dnech se setkáváme s obrovským zájmem o naše vzdělávací materiály pro nově příchozí děti z Ukrajiny. Vzhledem k faktu, že až polovina uprchlíků jsou právě děti, chápeme, že jsou takové materiály potřeba. Proto stále zpracováváme nové a snažíme se, aby byly, pokud možno dvojjazyčné – v ukrajinštině a v češtině.

Momentálně jsou ukrajinští překladatelé a tlumočníci velmi vytíženi a nelze se na ně obrátit. Moc by se nám proto hodila pomoc ukrajinského rodilého mluvčího se znalostí českého jazyka. Jedná se o překlad jednoduchých vět a slov z češtiny do ukrajinštiny do našich pracovních listů pro děti. Budeme velice vděčni za pomoc! Prosím, šiřte tuto informaci, pokud máte možnost.

Kontaktujte nás na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. anebo telefonicky na 603 103 928.